STUDIU: Desenele animate sunt mai violente decât filmele pentru publicul matur

Scris de: Sorin Popa

Personajele principale din desenele animate pentru copii prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a muri în comparaţie cu protagoniştii din filmele destinate publicului matur şi de aproape trei ori mai mare de a fi ucise, detaliază un studiu publicat la jumătatea lunii decembrie 2014 în revista “British Medical Journal”.

Moartea unui personaj important intervine în două treimi din cazuri în desenele animate pentru copii, în timp ce acest lucru se întâmplă doar în jumătate din totalul filmelor destinate unui public mai în vârstă.

Autorii studiului au trecut în revistă desene animate de succes, de la “Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici” (realizat în 1937) până la “Regatul de gheaţă/ Frozen” (2013);  apoi, au comparat ratele de mortalitate ale personajelor principale din aceste filme cu conţinutul a două filme pentru publicul matur care au cucerit box office-ul în exact aceiaşi ani, excluzând însă filmele de acţiune şi de aventuri care au fost concepute pentru a fi şi pe gustul copiilor. Filmele care aduc în prim plan maşini şi jucării nu au fost luate în calcul în acest studiu, întrucât autorii nu au putut să determine dacă ideea şi conceptul de moarte pot fi aplicate protagoniştilor.

Astfel, cercetătorii au remarcat faptul că părinţii personajelor principale prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în desenele animate. Evantaiul de decese marcante este unul foarte larg: anumite personaje principale sunt ucise prin împuşcare (în “Bambi”, “Pocahontas”, “Peter Pan”), cu arme albe (în “Mica sirenă”, “Frumoasa din pădurea adormită”), sau mor în urma atacurilor unor animale (“În căutarea lui Nemo”, “Tarzan”).

“În loc să fie alternative inofensive şi mai blânde ale unor filme de groază şi ale unor drame, desenele animate pentru copii sunt, de fapt, un focar de crime şi de dezordine”, au declarat autorii studiului, Ian Colman şi James Kirkbride.

Practic, rezumatul studiului spune că desenele animate pentru copii sunt mai violente decât filmele pentru publicul matur, iar personajele lor principale riscă de aproape trei ori mai mult să fie ucise.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu

Niciun comentariu
Scrie un comentariu!

Feed RSS pentru comentariile la acest articol TrackBack URL

Go up